Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla üniversitelere kayıtlar başladı. Yaşadıkları şehirde üniversiteye yerleşen öğrenciler için barınma ihtiyacı olmasa da birçok öğrenci farklı şehirde üniversitelere yerleştikleri zaman barınma ihtiyacı en temel ihtiyaçların başında geliyor.
***
Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyükşehirleri tercih eden öğrencileri zorlu bir süreç bekliyor. Enflasyonun yüksek olduğu şu dönemde kira artış oranları da şaşırtıcı seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Enflasyon demişken TÜİK ağustos ayı tüketici enflasyonunu açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 51,97, aylık yüzde 2,47 arttı. Buna göre enflasyon böylece ağustosta baz etkisiyle gerilemiş oldu.
***
Gelin bir de ağustos ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre konut ve iş yeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranına bakalım…
***
TÜİK verilerine göre kira artış oranı yüzde 64,91 oldu. Buna göre, konut ve işyeri kiralarına 12 aylık ortalama üzerinden artış yapılacak. Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında son 2 senedir yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.
***
Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı ve temmuz ayından itibaren sözleşme yenileyecek olan kiracılar, TÜFE üzerinden kira zammı yapacak. Kira artış oranının yüzde 64,91 olduğu şu dönemde öğrencilerin işi bir haliyle zor olacağa benziyor. 
***
Antalya gibi büyükşehirlere yerleşen öğrenciler ev sahipleri ile sıkı bir pazarlığa girişecek olsalar da kiraların yüksek seyredeceği gerçeği hiçbir şekilde değişmeyecek. Çünkü bizim insanlarımız fırsatçıdır, vicdansızdır, halden anlamazlar.
***
Ellerine bir fırsat geçmiş gariban öğrencileri yolmayacaklar mı sanıyorsunuz? Böyle bir şey mümkün değil. Ev sahiplerinin elini vicdanına koymasını isterim ama pek sanmıyorum. Kira artış oranı yüzde 64,91 olarak açıklanmış şöyle bir basit hesap yaptığımızdan bu aydan itibaren 10 bin TL olan kira 16 bin 491 TL’ye, 15 bin TL olan kira 24 bin 736 TL’ye, 20 bin olan kira ise 32 bin 982 TL’ye yükselecek. 
***
Basit bir hesapla acı tablo böyle ortaya çıkıyor işte. Öğrencilerin kiralık evde oturması pek olası görünmüyor. Yurtlar ne güne duruyor, oralara yerleşsinler diyeceksiniz? Yurtlar ve apartlarda da durum aynı! Fiyatlar cep yakıyor. Yıllık yurt ve apart ücretleri 200 bin TL bandında seyrediyor. 
***
Bunun yemesi var, içmesi var, gezmesi var. Öğrenciler hiç mi sosyalleşmeyecekler. Böyle vahim ortamda öğrencilerin ve ailelerin işi çok zor… Eğitim artık lüks oldu. İnsanlar çocuklarını nasıl okutacaklar, düşünmemek elde değil. Hele ki böyle vicdansız bir toplumda iyi bir nesil nasıl yetiştirilir soruyorum size? Velhasıl kelam hakkımızda hayırlısı diyelim.