Eyüpsultan’da 1 Mart 2024’de yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur, kaza yapmış; Cihantimur, saat 23:50 sıralarında otomobiliyle üç adet ATV tipi araca çarpmıştı. Kaza sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Acı hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından polis ekiplerinden önce olay yerine gelen anne Eylem Tok, oğlu Timur Cihantimur’u olay yerinden kaçırmış; ekipler, anne ile oğlunun ertesi gün saat 03:50 sıralarında havalimanından Mısır’a çıkış yaptıklarını tespit etmişti. Gidiş o gidiş.

***

Kaçak yaşamak çok zordur. Nitekim Mısır’dan ABD’ye geçen anneyle oğlu, yapılan ihbar üzerine geçtiğimiz haziran ayında yakalanıp tutuklandı. Her ikisi de aylardır cezaevinde. Peki ünlü yazar oğlunu yurtdışına kaçırmak yerine; Türkiye’de adalete teslim etmiş olsaydı durum nasıl olurdu? Muhtemelen 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü şimdiye kadar çoktan tahliye edilmiş olurdu. Onların hali yağmurdan kaçarken doluya tutulmak belki de.

***

Bunu neye dayanarak söylüyorum? Benzer kazalarla ilgili davalarda mahkemelerin verdiği kararlara bakarak. Örneğin geçtiğimiz 18 Haziran tarihinde İstanbul Kartal’da Soğanlık Mezarlığı’nda çalışan 70 yaşındaki Şükrü Çiçekçayır’ın hayatını kaybettiği kazaya bakalım. Trafik ışıklarından yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı adama, ters şeritten hızla gelen 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücünün kullandığı otomobil çarpmış. Kazada havada metrelerce sürüklenen yaşlı adam kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş. Ünlü estetikçiyle yazar Eylem Tok çiftinin oğlu gibi bu sürücü de olay yerinden kaçmış.  Ama bir süre sonra yakalanmış. Gözaltına alınan sürücü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış. Cinayet gibi kazada bir gün bile tutuklu kalmamış.

***

Benzer bir olay da geçtiğimiz mayıs ayında Sivas’ta yaşanmış. 16 yaşındaki bir çocuk 29 Mayıs günü saat 18 sıralarında babasının işyerine ait hafifi ticari araçla yola çıkıp İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olan Fatih Yılmaz’ın kullandığı motosiklete çarpmış. Kazada Fatih Ylmaz kaldırıldığı hastanede vefat etmiş. Olaydan sonra tutuklanan 16 yaşındaki sürücü geçtiğimiz eylül ayında yani bundan bir ay önce tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmiş. Yani ölümlü trafik kazasında 3 ay hapis yattıktan sonra salıverilmiş. Bu dava da henüz sonuçlanmamış. Peki sonuçlanan davalarda kimlere ne kadar ceza veriliyor? Ölümlü trafik kazalarında kusurlu olan sürücüler taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan Türk Ceza Kanunu’nun 85’inci maddesine göre 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyorlar. Sürücü, birden fazla kişinin ölümüne veya bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuşsa, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabiliyor.

***

Adliye muhabirliği de yapmış bir gazeteci olarak bugüne kadar 15 yıl hapse mahkum edileni izlediğim davalarda hiç görmedim. Genellikle 3-5 yıl hapse mahkum ediliyorlar. Örneğin bundan 2 yıl önce Konya’da uyuşturucu etkisinde otomobil kullanan ehliyetsiz bir kadın yol kenarında yürüyen 74 yaşındaki Hacer Mukaddes Yanılmazer'e çarpıp ölümüne neden olmuştu. Uyuşturucunun etkisinde ölüme neden ehliyetsiz sürücüye verilen ceza 3 yıl 9 ay hapis. Hepsi bu. Birkaç kez 8 buçuk yıl kadar hapse mahkum edilenini gördüm.

***

Bu davalardan biri de Antalya’da 2022 yılında 22 Ekim akşamı Muratpaşa ilçesi Portakal Çiçeği Caddesi’nde scoterle yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarpması sonucu ölen Mahmut Yağız Balcı(18)  ile ATSO’dan emekli olan sevgili arkadaşım Sevim’in biricik kızı Ada Kayahan’ın (17) davasıydı. Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada hayatlarının baharındaki iki lise öğrencisinin ölümüne neden olan sürücüye, daha önceki eylemleri de göz önüne alınarak indirimsiz 8 yıl 4 ay 24 gün hapis cezası verilmişti. Böyle kararlar nadir de olsa çıkabiliyor.

***

Peki 8 yıl 4 ay 24 gün hapse mahkum edilen sürücü bu kadar hapiste kalacak mı? Hayır. İnfaz yasamızın gereği olarak verilen ceza kadar yatan olmadığı için kısa sürede tahliye ediliyorlar. Ne yapalım bizim kanunlarımız böyle. Hakimlere, savcılara, avukatlara gidip sorun. “Adalete güveniyor musunuz” diye. Yanıtını bir de onlardan duyun.