Adamın biri ‘dünyada hiç dostum yokmuş’ diye üzülüyordu. Diğeri ‘kimseye zararım yok, onun için hiç düşmanım yok‘ diye seviniyordu. İkisi de yanlış. Sen iyiysen dost olarak Hz. Allah yeter. Sen hiç düşmanım yok diye sevinme, sana düşman olarak kendi nefsin yeter.
***
Herkes ölecek yaştadır fakat her insan iyilik yapılmaya layık değildir. Başkalarının ayıp ve kusurlarını sayıp dökerek kendi kusurlarını gölgelemeye çalışan insan hayırlı bir kişi değildir.
***
Şu dünyada istekler Fırat Nehri gibi coşkulu fakat imkanlar tek musluktan akan çeşme gibi zayıftır. Rabbim eşlerimize merhamet versin. Bu devirde imkanı zayıf olan koca ve babalara Rabbim yardım etsin. Rızık daraldığı zaman eşine yüklenirsin, haya ve ar yok olunca şeytanı memnun edersin.
***
Çalışırken sıkıntılar içinde ümitvar olan kişi arkadaş edinmeye en layık olan insandır. İnsanları tenkit ve takdir ederken ölçütümüz duygusallık değil akıl ve mantık olmalıdır.
***
Sabrın, hoşgörün, samimiyet ve ihlasın yoksa davet ve tebliğ yoluna çıkma. Sadece başkalarının yardımları ile geçinen sağlam insan ucuz adamdır. İnsanlar yeryüzünde büyük ve uzun bir duvar ise onun harcı sevgidir.
***
Bazı insanların elinde silah olarak bıçak ve şiş bulunur. Bazı insanların dilinde silah olarak söz ve sükût bulunur. Bazı insan kendi isteği ile uyuyup istirahat ediyordur. Bazı insan başkalarının isteği ile uyutuluyor, onu kullanmak için planlar kuruluyor.
***
Bir insanın yüzünde ur çıkmışsa üzülme, belki tedavi edilebilir. Fakat insanın sözünde ur çıkarsa -kalbine inançsızlık aşılandı ise- ona acı, çünkü onun tedavisi zor. 
***
Bir işi başarmak için aşırı bir istek, istidat ve kabiliyet şart. Yoksa parası bol olduğu halde isteği olmayan öğrenciyi hangi baba okutabilmiş. Geçen yılki takvim işe yaramaz diyorsan sen o takvimi okumamışsın. Öyle güzel takvimler var ki, insan onu kütüphanesine koyup yıllarca okuyor.
***
Kirli eller, kirli ayakkabılar, kirli çantalar nasıl insanlar tarafından hoş karşılanmıyorsa kirli kalp de -günahkar insan- melekler ve Rabbimiz tarafından iyi karşılanmayacaktır. 
KUTU
SAMİMİ BİR TÖVBE 
Nasıl Hz. Ömer efendimiz Müslüman olup da şarap fıçılarını sokağa döküp ‘tamamen bıraktık Ya Rabbi’ deyip bir daha içmediği gibi bizler de bir günahı bırakırken böyle diyebilsek ve sözümüzün arkasında durabilsek işte o zaman samimi bir tövbe olur inşallah.