Sanırım 2007 yılıydı. Antalya’nın Kundu bölgesindeki bir otele ait futbol sahalarında Dünya Ampute Futbol Şampiyonası düzenlenmişti.  Dünyanın birçok ülkesinden koltuk değneğiyle futbol oynayan çok sayıda ampute futbolcu Antalya’ya gelmişti. Türk Milli Takımı’nın oyuncuları ise ağırlıklı olarak Güneydoğu7da terörle mücadele ederken bacaklarını kaybeden gazilerden oluşuyordu. Aralarında  geçirdiği trafik kazası sonucu sağ bacağını kaybeden kıvırcık saçlı bir genç de vardı. Sanırım daha 16 -17 yaşında filandı. O genç, geçtiğimiz hafta vizyona giren “Hayatla Barış” filminde hayatı anlatılan Barış Telli idi.

***

Türk Milli Takımı’na şampiyonada destek vermek için eski Adalet ve İçişleri bakanlarından Mehmet Ağar ile “efsane yarbay” olarak da tanınan Korkut Eken maçların yapıldığı sahaya gelmişti. Korkut Eken çoğunluğu güneydoğu gazilerinden oluşan takımın oyuncuların yanına gidip tek tek onların sırtını ya da başlarını sıvazlamıştı. O şampiyonaya dünyanın en zengin elmas madenlerine sahip olan Afrika ülkesi Sierra Leone’nin milli takımı da katılmıştı. O takımın oyuncuları ise ülkelerindeki sömürgecilere karşı çıkan iç savaşta yaralanıp bacaklarını kaybedenlerden oluşuyorlardı.

***

Ülkeleri dünyanın en zengin elmas madenlerine sahipti. Ancak bundan halk faydalanamıyordu.  Çünkü ülkeden çıkartılan elmaslar emperyalist devletlerle işbirliğinde olan politikacılar tarafından yurtdışına transfer ediliyordu.  Sierra Leone Ampute Milli Takımı Teknik Direktörü Moses Mambu, madenlerden çıkartılan elmasların helikopterlerle taşındığını anlatıyordu. Mambu bu elmasların ülkede iç savaşa neden olduğunu söylemişti.

***

11 yıl süren iç savaşta ampute takımındaki futbolcuların ellerini ve bacaklarını kaybettiklerini anlatmıştı. Sierra Leone'de yaşanan elmas olaylarıyla takımındaki hiçbir futbolcunun ilgisinin bulunmadığına da anlatan Moses Mambu, “Ülkemde elmas hırsızlığı yapanların elleri veya bacakları kesildi, ama ampute milli takımında oynayan oyuncuların tamamı öğrenciydi ve çıkan savaşta demokrasi mücadelesi için ellerinden ve bacaklarından oldular. Savaş sırasında öğrenci olan futbolcular bugün işsiz ve hiçbir meslekleri yok” diye konuşmuştu.

***

Antalya'da yapılan Dünya Ampute Futbol Şampiyonasına da “Yoksul Ülkelere Yardım Fonu”nun yardımıyla gelebilen Sierra Leoneli futbolcular dönüş parası da olmadığı için Antalya’da mahsur kalmıştı. O futbolcuları hatırladığım kadarıyla FETÖ ile iltisaklı olduğu için 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra kapatılan “Kimse Yok mu Derneği” tarafından  ülkelerine gönderilmişti. Çünkü o yıllarda Fetullahçılar da Afrika’nın zengin kaynaklarını çoktan keşfetmişti. Ülkelerindeki elmas madenleri  başlarına bela olan  Afrika ülkesi Sierra Loeone’deki iç savaşta yüzbinlerce kişi  hayatını kaybetmişti.

***

Bugün Orta Doğu’da yaşanan savaşların, hatta Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşların da nedeni zengin yeraltı kaynaklarını sömürme kavgasıdır. Ülkemizdeki terörün sebebi de budur. Bu arada İliç’teki maden faciasını da unutmamak gerekiyor. Halen 9 işçimiz göçen altın madeninin altında.  Yaşananlardan ders alıp yeraltı kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. “Yaşasın tam bağımsız Türkiye” diyebilmek için her alanda yerli ve milli olabilmeliyiz.