Canımı çok yaktığı için son yazımda çok kısa değinmiştim ama bu konuyu biraz daha açmak istiyorum. Öncelikle Müslüman’a, sonra insana yakışmayan bu manzara beni çok acıtıyor.
***
Sevgili Peygamberimiz (sav) hadis-i şerifinde ne buyurmuştu bizlere; ‘Temizlik imanın yarısıdır’. Temizliğe böylesi önem veren bir dinin mensupları olarak camilerimizin tuvaletlerindeki vehameti kim anlatabilir bizlere.
***
Gerçekten aklım almıyor. Ülkemizdeki tuvaletler ne kadar kirli olursa olsun, camilerimizin tuvaletleri böyle olamaz. Temizliği imanla özdeşleştirecek kadar önemseyen bir dinin ibadetgahındaki tuvaletler nasıl böyle olabilir?
***
Bu tuvaletleri kullanan cami cemaati veya dışarıdan gelen vatandaşlarımızın evlerinde tuvalet yok mudur? Evlerindeki tuvaletleri de bu şekilde mi kullanıyorlar? Ya da hiç temizlik, görgü öğrenmemişler mi?
***
Akaryakıt şirketi bile sattığı ürünle değil tuvalet kampanyası ile sektöründe lider oluyorsa bir kez daha temizliğin önemini anlamamız gerekiyor. Bugün her işletmenin en önemli yeri tuvaletleri oldu artık.
***
İşletmeler bile bu hususa önem verip, hassasiyet gösteriyorsa camilerimiz nasıl bu halde olabilir gerçekten anlamak mümkün değil. Bu tuvaletleri kullanıp temiz kalarak camide ibadet edebilmek o kadar zor ki.
***
Kültürümüze nerden yerleştiği belli olmayan ‘devletin malı deniz ’ gibi yanlış bir laf var memleketimizde. Buradan başlayan bir sıkıntı var maalesef. Evlerimize her türlü önemi gösterip, dışarı çıktığımız anda böyle yapamayız.
***
Yabancı ülke vatandaşlarının Müslüman olduğu haberleri yıllardır medyada haber yapılır. İçten içe de bir gururlanma olur insanın içerisinde. Mutlu olursun bir kişi daha hak yolu bulmuş diye.
***
Müslüman olmasını istediğin bir insana camilerimizi gururla gezdirebilirsin. Çünkü şanlı tarihimizin, kutsal dinimizin izleri motifleri vardır ibadethanelerimizde. Ama asla ve asla tuvaletleri gezdiremezsiniz.
***
Mutlaka çok iyi bakılan, temizlenen özel veya şirketlere verilmiş cami tuvaletleri de vardır. Ama turizmin başkenti Antalya’mızın bile en meşhur camilerinin tuvaletleri çok kötü durumda maalesef.
***
Avrupa dediğimiz ülkeler pislik içinde yüzerken temizliğiyle övündüğümüz ecdadımız var diyoruz. Ama şu anki teknoloji ve gelişmeye rağmen camilerimizin durumuna bakınca onların da kemikleri sızlıyordur.
***
Hangi kurumun sorumluluğundadır bilmiyorum ve bununla ilgili bir çalışma vardır veya yoktur. En önemlisi vatandaşlarımızın bu bilince ulaşıp, kendi evlerinin tuvaleti gibi kullanmaya başlaması lazım ki bu sorun çözülsün.