“Dünya ekonomisi kadınlar üzerinden dönüyor” dersem yanlış olmaz. Erkekler bu sistemde kadınların ihtiyaçlarını karşılamak adına ekstra çalışıyor adeta. Çünkü erkeğin tek başına çok bir masrafı yok. Kadın ne kadar tüketici olursa o kadar istihdam olacak. Bu yüzden kadınlar üzerinden günden güne yeni yeni icatlar çıkarıyorlar. Kozmetik, tekstil, moda ,ayakkabı çanta , kuyum, estetik, saç, makyaj, tırnak ,kirpik otel tatilleri bile, emin olun kadınlar sevdiği için bu kadar talep oluyor. Erkeklere kalsa evinde televizyon izlemek, maç oynamak en büyük aktivite. Giydikleri zaten belli başlı şeyler erkeklerin. Neyse bunlar yetmez gibi bir de kadının hamileliği ve doğumu üzerinden ciddi ticaret dönüyor. Bu bana zaaf kullanan bir sektör gibi geliyor. Nasıl mı?

***

Malum, dünya kapitali kadınlar üzerinden dönüyor. Bunu da kadınları komplekse sokarak yapıyorlar. “Kadın hep güzel bakımlı fit görünmeli.” Yahu kadın bin bir zorlukla doğum yapmış, darmadağın, yorgun, sağlık durumları henüz kritik belki, buna rağmen kapital sistem dayatıyor; “Bu halde bile saç, makyaj yap, güzel görün.” “Kadın  dediğin güçlüdür” ara gazı vererek yapıyor tabi bunu. “En sancılı anından sonra bile nasıl da hala güzel bakımlı olabiliyorsun göster onlara”, “erkeğine kanıtla kendini, hadi kızım seni güzel görsün ki gözü dışarı kaymasın.” Hatta doğumu sezeryan yap aynı anda karın germe yapalım sana, incecik çık hastaneden. (dönen paralara bakın.) “Ziyaretçilerinin karşısına prenses gibi çık. Sana hastanede kuaför ve makyaj hizmeti sunacağız” Tabi bedava değil fahiş fiyatla. Ayrıca odanın süslenmesi için organizasyon firması da ayarlanmalı. Gelenlere yeme, içme ,ikram ve fotoğrafçı da şart tabi.

***

Yahu kadın boyut değiştirmiş, yorgun, bebeğine sarılıp temas kurması, emzirmeye çalışması lazım . Kadının sancısı var, gazı var uykusu var. Bir rahat bırakın. anneliğinin ilk ve en özel anlarında odada 20 ziyaretçi, ikramlar ve ziyafetler yetmiyor gibi, onca ağrı içinde vitrin mankeni gibi göze hitap etmesi empoze ediliyor. Taze baba, garibim o panikle ne istense yapıyor. Zaten şu saçma baby shower partilerini de anlamam o da ayrı ticaret. Saçmalık, para tuzağı. Katılanlardan hediye beklemek falan çok ayıp geliyor, sanki dünyayı kurtaracak çocuğu doğuracak edasına girerler falan o da farklı mevzu tabi de neyse…

***

Bir de gelenler içinde illaki kendi doğum hikayelerini anlatan, doğan bebeğin kilosunu beğenmeyen tipler, anneliğin zorluklarını anlatıp demoralize edenler olmazsa olmaz. Bunlar geri toplumlarda yaşanır. Gidin Avrupa ülkelerine doğuma ebe girer doktor bile değil. 2saat sonra eve gönderilir anne. Çok kritik olmadıkça sezeryan yapılmaz, anne hemen toparlar. İsmi önceden verilmiş bir kaç kişi dışında kimse gelmez gelemez hastaneye. Hijyen değil zaten kalabalık. Biz de anne daha eve gitmeden evde ziyaretçiler hazır kıta bekler.

***

Kadın doğumda da güzeldir, hastayken de kiloluyken de makyajsızken de. Seni fönle makyajla süslü terlikler, süslü taçlarla, güzel hissetmeye iten sisteme karşı durabilmektir ‘güçlü kadın’ olmak. Kendini olduğun halinle sev ki mutlu anne ol mutlu çocuklar yetiştir. Bir kadın, varlığındaki güzelliği görebilecek bir çevreye ve eşe sahipse,  o kadının gösterişle, dışsal güzelleşme çabasıyla işi olmaz. Çocuğuna ailesine hayata odaklanabilir kolayca.

***

Geri kalmış ülkelerde maalesef erkeklerin çok eşliliği alt sebebiyle kadın vitrin gibi pazarlanıyor daha güzel, daha bakımlı olmalı ki seçilsin veya elindeki adamı kaçırmasın. Zihniyetin yozluğuna bakar mısınız? Kadın doğum yaptığı an bile kocasını elde tutmak için süsleniyor, adamın çevresinin beğenisinin peşine düşüyor. Bunları bilinç dışı bu sebeple yaptığının farkında değil. Kapital sistem dayatıyor kadına “güzel olmazsan aldatılırsın, üstüne kuma gelir, erkekler seni tercih etmez.”

***

Elbette kadın, kendini iyi hissetmek için güzel görünmek isteyebilir hür iradesiyle o değil mevzu. Tüketici kadınları çoğaltmak için kadınların bir meta gibi sunulması birbiri ile kıyaslanması, rekabete itilmesi komplekse sokulması ve öz güven yitimine sebep bir sistem var dünyada. Arap kültürü böyle cafcaflı janjanlı gösteriş budalasıdır. Bizim Türk kültürümüzde gösteriş yoktur. Bu hayatta bir katma değer üretememiş, bir şey yaşayamamış insanlar etrafına gösteriş yapar.

SON SÖZ

Ey kadın! Doğal ve duruluğun seni öyle güzel gösteriyor ki dünyaya bir insan getirmenin verdiği o mucize güzelliği yaşa. Unutma en güzel anne, özgüvenli ve mutlu annedir. Makyaj, içindeki huzursuzluğunu kapatmaz asla. Seni süsünle beğenen çevrenden kurtulman dileğiyle…