Siyah renkli bir çay demlenince altında renginde bir hayat suyuna dönüşür. Her tarafı dikenli bir hurma ağacı şeker gibi tatlı, bal gibi şifalı bir meyve. Meyvelerinin her tarafı dikenli bir meyvemiz de kürek yemişi. Bilhassa bağırsakları çalıştırmakta müthiş bir gıda.

***

Bir bahar için çiçek ne kadar hoş ve kıymetli ise bir ev için de çocuklar o kadar kıymetlidir. Bahar gelince çiçekler açar, kuşlar uçar, içimizi bir umut kaplar. Çocuklu ev de kuşlar gibi cıvıl cıvıldır, evlerimizi neşeyle, umutla doldurur.

***

Öyle iftiralar vardır ki, iftiraya uğrayan şahıs iftirayı duyduğu zaman kalp krizinden öbür aleme göçer gider. Bazen başkalarına tavsiyede bulunuruz, bazen de başkalarının sohbetini dinleriz. Fakat bir de kendi vicdanımızın sesini dinlemeyi öğrensek dünya çok daha güzel bir yer olacak.

***

Çalışıp kazanıp altın tartanların kolları aslan pençesi kadar kuvvetlidir. Çalışmayanların kolları varlıklı insanların yanında el avuç ovuşturacak kadar zayıf, ayakları ise ayakta zor duracak kadar halsizdir. Hayatın yükü omuzlarına o kadar ağır gelmektedir ki.

***

Elinde dünya malı olmayan fakat kıyamete kadar bütün iman ehline örnek bir şahsiyet. O da Bilal-i Habeşi hazretleri gibi. Bazı insanlar iyidir, artıları vardır ama maddi imkanları yetersiz olduğu için toplumda yeterli değeri göremez. Dünyada maalesef değerler madde ile ölçülüyor.

***

Miden bozulursa ağzından kusarsın. Zihniyetin bozulursa yine ağzından kusarsın. Birisini çöpe atarsın, diğerini muhatabının kalbine saplarsın. Mevlam ağız ishalinden muhafaza eylesin.

***

Ben de Müslümanım deyip de hiç oruç tutmayan kardeşim, bir yudum suyun kıymetini bilmek istiyorsan fazla değil bir kere bahar veya yaz aylarında oruç tut. İşte suyun kıymetini o zaman anlarsın.

***

Yine ben de Müslümanım deyip de namaz kılmayan kardeşim, başkaları ile beraber Cuma veya bayram namazına giden insan denilen varlık yalnız kim için eğilir? Yalnız kim için yerlere kapanır? Öğrenirsin de belki nasipse kendine gelmiş olursun.

***

Öğretmen okulda çocuklara, hoca camide cemaate, bir hatip konferans meydanında millete ders verir. Fakat Hz. Allah bir deprem felaketi, bir sel felaketi ile bir korkunç şimşek sesi ile veya kuraklıkta sıcakla tüm insanlığa ders verir.

SON SÖZ

Rabbimiz bizden kurban olmamızı istemiyor fakat Peygamberimiz Hz. Muhammed’in izinde yürümemizi ve günahlardan devamlı kaçınmamızı istiyor.