Bursa'da son dönemde peş peşe kentsel dönüşüm hamleleri, kamuoyuna yanıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin geçen hafta düzenlediği dönüşüm turunun yankısı dinmeden Yıldırım'da dün yeni bir dönüşümün temeli atıldı.

Şöyle kent geneline bakınca dönüşümün AK Partili belediyelerce icra edildiği, CHP'li İlçe belediyelerinin ise dönüşüme Fransız kaldığı görülüyor.

Herhalde CHP'li Belediyeler depremi olmadan bildiğine inanılan sistemlerine güveniyor.

Yıldırım'da ki dönüşümlere Mimarsinan Mahallesi ile bir yenisi eklendi.

Proje alanındaki 13 bina, 32 bağımsız bölüm, 33 hak sahibi ile yüzde 100'lük uzlaşı ile yıkıldı.

Söz konusu alanda zemin artı 5 kat şeklinde 3 blok inşa edilecek.

131 konutun yer alacağı projede 2 bin 118 metrekare işyeri, 600 metrekare park alanı ve 110 aralık otopark bulunacak.

Dün gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kentte dönüşümün önemini şu sözlerle vurguladı:

"Bursa gibi deprem kuşağında yer alan şehirler için kentsel dönüşüm, ertelenemeyecek ve zaman kaybedilemeyecek kadar hayati öneme sahip bir konudur. Bursa gibi sanayinin de etkisi ile hızlı ve plansız büyüyen kentlerde, günümüz şehircilik anlayışıyla bağdaşmayan yaşam alanları ortaya çıkarken şehirlerin içerisinde de çöküntü bölgeleri oluştu. Bu yapılaşmalar her şeyden önce insan hayatını riske atıyor. Evlerimizin birer mezara dönüşmemesi için kentsel dönüşüm bir zorunluluktur diyoruz. İmar uygulama planlarına kalıcı çözüm getirerek Yıldırım’da hizmetin önündeki en büyük engeli kaldırdık. Yıldırım’ı geleceğe taşıyacak imar uygulama planlarını hayata geçiriyor, mülkiyet ve tapu sorunlarını çözüyoruz. 2023 yılında 10 bin vatandaşımıza tapularını dağıttık. Yıl sonuna kadar 40 bin insanımıza tapu vereceğiz."

Başkan Yılmaz, ayrıca “Yıldırım’ın dört bir tarafında, sadece binaları değil yaşamı değiştirecek önemli kentsel dönüşüm planlarımız var" dedi.

Dönüşüm konusunda Oktay Yılmaz döneminin, Yıldırım için bir şans olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Maketler ve maket salonları kuran Belediye kimliğinden şantiyelere ve anahtar teslimlerine varan sürece erişmek kolay değil.

Hele ki Yıldırım gibi multi kültürel bir nüfus yapısı içinde...

Yıldırım özelinde de Bursa genelinde de daha kat edilecek çok yol var.

Bazen övgüyü abartıp Türkiye'ye örnek projeler denilse de bu iyi örnek addedilen projelerin, sadece Bursa'ya örnek olması bile yeter de artar bile.

Bir domino etkisi kentte yaşamı bambaşka bir seviyeye taşıyabilir.

***

Öte yandan kentsel dönüşüm projelerindeki üstlenici firmalara baktığımda gözüm eskinin Karadenizli müteahhitlerini arıyor. Fakat anlaşılan müteahhitlikte de bir değişim yaşanıyor. Bu konuya şimdilik bu kadar değinelim. Çünkü duyulan ne varsa tevatürden öteye geçmiyor.

***

Yeşil Bursa Yeşil gastronomi

İlki geçen yıl Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali'nin ikincisi bu yıl 15-16-17 Eylül tarihlerinde "Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi" temasıyla gerçekleştirilecek.

Merinos Parkı'nda organize edilen festival için dün turizm ve gastronomi profesyonellerinin katıldığı bir istişare toplantısı düzenlendi.

Yoğun katılımın sağlandığı programda festival kapsamında düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgi verildi.

Vali Yakup Canbolat'ın hazır bulunduğu programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın turizm potansiyeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Aktaş, Bursa'yı Ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Aktaş, "Emniyet verilerine göre geçen yıl festivalin düzenlendiği 3 gün kent trafiğinin en yoğun olduğu günlerdi. Bu festival, benim şahsi projem değil Bursa'nın projesi. Bu yıl daha da yoğun ve iyi olacak" dedi.

Turizm ve tarımla alakalı kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, tarım ihracatının yarım milyar dolar seviyesine geldiğini belirterek Bursa'nın tarım ihracatının milyar doları aşabileceğini savundu.

Turizm açısından Bursa'nın her köşesinin ayrı ve özgün bir hikayesi olduğunu belirten Başkan Aktaş, bu konuda ortak çabanın önemine vurgu yaptı.

Kürsü konuşmaları sonrası Vali Yakup Canbolat'ın himayesinde istişare bölümüne geçildi. Katılımcılar, söz alarak turizm konusunda görüşlerini paylaştı.

Sektörün toplantıya ilgisi ve paylaşımları sevindiriciydi. Bursalı turizm paydaşlarını ortaya koyduğu motivasyon için tebrik ediyorum.

Elbette Valilik ve Büyükşehir'in de çabalarıyla takdiri hak ettiğini belirtmek gerekiyor.

Saygılarımla...