Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, projeleriyle birçok kez hem BTSO üyelerini hem de Bursa’yı heyecanlandırdı.
Burkay’ın bazı projeleri başlangıç aşamasında tartışma ve eleştirilere konu olsa da sonrasında önemi ve değeri giderek daha net anlaşıldı. Örnek mi? İşte TEKNOSAB. İşte KFA Fuarcılık. İşte GUHEM. İşte Bursa Business School (BBS). İşte Ur-Ge’ler. Ve daha nicesi…
Nihayetinde ‘Burkay’ın vizyonu’ tartışma götürmez bir gerçeklik olarak hem iş dünyasında hem sivil toplumda hem de kamu yönetimi düzeyinde kabul gördü.
Salı akşamı BTSO’nun mayıs ayı Meclis Toplantısı’nda Burkay, öyle bir proje açıkladı ki bunu tanımlamaya herhalde ‘ufuk/uzgörü/vizyon’ ifadeleri kifayetsiz kalır.
Bu proje, başka bir seviye…
Öyle ki Burkay, Meclis’e projeyi anlatırken üyelerin heyecanlandığı gözlerinden okunuyor, fısıltılardan anlaşıyordu. Biz, gazeteciler dahi kıpırdandık…
Bursa’nın gücü ve potansiyelini ortaya koyan proje, yalnızca bir yatırım değil aynı zamanda yeni bir iş kültürü kazandıracak.
Burkay’ın tanımından ilhamla ‘girişimcilik tamam şimdi sıra yatırımcılıkta…’
Peki, nedir o proje?
TEKNOSAB Lojistik Park!
İbrahim Burkay’ın projeye ilişkin yaptığı sunumdan hazırlanan notları paylaşmak istiyorum.
- TEKNOSAB, Karacabey ilçe sınırları içinde, Bursa’ya 30 kilometre mesafede bulunuyor.
- Bölge ile Bandırma Limanı arasında 75 km, Gemlik Limanı arasında 50 km var. Ki bu limanlara bölgeden demir yolu ve otoyol bağlantısı ile ulaşılabiliyor.
- TEKNOSAB sınırlarındaki 2 farklı noktada 2 akıllı depo planlanıyor.
- İlk lojistik merkez 130 bin 420 metrekare üzerine 2 kat olarak inşa edilecek. Toplam kiralanabilir alan 173 bin 600 metrekare olacak.
- İkincisi lojistik merkez 63 bin metrekare üzerine yine 2 kat olarak inşa ediliyor. Toplam kiralanabilir alan 89 bin metrekare olacak.
- İlk lojistik merkez projesinde gümrük sahası, 220 tır ve treyler kapasiteli park yeri, sosyal tesis, günübirlik konaklama ve yeşil alan bulunacak.
- İkinci lojistik merkez projesinde de gümrük sahası, 110 tır ve treyler park yeri, sosyal tesis, günübirlik konaklama ve yeşil alan olacak.
- Projenin toplam maliyeti 170 milyon dolar olarak hesaplandı.
- TEKNOSAB Lojistik Park AŞ, lojistik merkezinin inşaatı ve işletmesinden sorumlu olacak.
Buraya kadar normal görünen iş, şu maddeler ile boyut değiştiriyor:
- Projenin finansmanı, kurulacakTEKNOSAB Lojistik Girişim Sermaye Yatırım Fonu ile sağlanacak.
- Proje kapsamında 5 ayrı pay grubu belirlendi.
- A ve B grubu paylar imtiyazlı olarak BTSO’nun tüm üyelerine ve TEKNOSAB yatırımcılarına sunulacak.
- C, D ve E grubuna ait paylarda herhangi bir imtiyaz olmayacak.
- Proje 30 ayda tamamlanacak.
Bursa’da birlikte iş yapma kültürüne önemli bir katkı sunacak bu fonun bir başka artısı da ikinci aşamada Bursalılar da pay alabilecek.
Süreç tamamlandığında halka arzı da planlanan proje için önemli bir noktada da herhalde ‘adil kota’ (yerleşik terim değil?) olabilir. Yani sermaye gücünü elinde tutan kişi veya kurum, imtiyazlı paylarda çoğunluk gücünü ele geçirebilir mi? Anladığım kadarıyla yüzde 2 gibi bir sınır uygulanacak. Bursa’nın projesi kimliği korunacak…
Burkay’ın örneğinden hareketle 10 bin dolarla kira geliri elde edecek bir yatırım yapamazsınız ama bu fona 10 bin dolar ile katılan ‘pasif gelir’ diye tanımlanan kaynağı elde edebilecek.
Elbette bu bir yatırım tavsiyesi değil çünkü burada benim önemli gördüğüm birlikte iş yapma kültürünü, kurumsallaşmayı ve iş profesyonellerinin önünü açma becerisini geliştirme gaye ve çabasıdır.
Hatırlayan olacaktır, 2 Mayıs tarihli ‘İştirak dediğin tam budur’ başlıklı yazıda dünyadan bir örnekle ‘bizde neden olmasın?’ demiştim. Mezkûr yazının linki: https://www.liderbursa.com/istirak-dedigin-tam-budur-h65550.htm
Burkay’ın Salı akşamı açıklayıp hepimizi heyecanlandırdığı projede işte tam da küresel seviyede bir iş…
İşte bu projeyle Burkay’ın “BTSO olarak, bu coğrafyada oyun planı olan birkaç ender kurumdan bir tanesiyiz” sözü daha da anlam kazandı.
“BTSO üyelerinin tamamına önemli yatırım fırsatları sunacağız. Üyelerimizin pasif gelire sahip olmalarını sağlayan bir yapıyı ortaya çıkaracağız. Tüm üyelerimize çağrımız bu oyunun bir parçası olmaları. Bursa’ya ve üyelerimize yapacağımız en büyük hizmet bu” diyen Burkay, durmadı bir de yenilenebilir enerji konusunda ufuk projelerinden birini duyurdu.
Burkay, BB Solar şirketi hakkında bilgi verdi:
- Yeşil dönüşümün sunduğu fırsatlara odaklanmak amacıyla yaklaşık 2 yıl önce kuruldu.
- Bu süreçte, güneş enerjisi konusunda bakım, üretim performansı ve verimlilik konusunda önemli bir yetkinlik kazandı.
- Firmaların enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve Bursa’nın yeni nesil teknolojiler konusunda küresel bir oyuncu haline getirilmesi hedefleniyor.
- İlk etapta 2, toplamda ise 5 Gw kapasiteli hücre ve modül üretimi planlanıyor.
- Yatırımların ilerleyen yıllarda farklı teknolojik alanlarda da gerçekleştirilmesi planlanıyor.
- Projeye teşvik sağlanması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru yapıldı.
- BTSO üyeleri, TEKNOSAB Lojistik Park projesinde olduğu gibi girişim sermayesi yatırım fonu modeli ile BBS solar projesine de yatırım yapabilecek.
Konvansiyonel sektörlerde büyüme oranlarının sınırlı düzeyde kaldığını buna karşın yenilenebilir enerji alanındaki büyüme oranlarının yüzde 6 binlere kadar ulaştığına dikkat çeken Başkan Burkay, şöyle dedi:
Herkes gücü nispetinde bu projeye dâhil olacak. Bu alanda çok ciddi bir derinlik var. Başta enerji olmak üzere, bu tarz bir ana sanayi Bursa’ya yerleştiğinde, bu tesise hizmet verecek yüzlerce tedarikçi şirket ortaya çıkacak. Aynı TOGG’da olduğu gibi. TOGG, Bursa’da kuruldu. Bugün, TOGG’a parça ve servis hizmeti veren birçok şirketimiz var. Yenilenebilir enerji sektöründe ana sanayinin burada güçlenmesi, Bursa’nın önümüzdeki 50 yılda da oyunda yer almasını sağlayacak.
Belli ki Bursa iş dünyasına metamorfoz yaşatacak bu projelerin devamı gelecek…
Ülkesi ve kentinin kalkınması için çağın gerekliliklerinin farkında olarak yetki ve sorumluluğunu ufuk açıcı düzeye eriştiren yöneticilere saygıyla…