Uludağ Alan Başkanı Yunus Başar, pazartesi günü Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ı ziyaret etti.

Kamuoyu görüşmeyi Başkan Burkay’ın sosyal medya hesabındaki paylaşımla gördü.

Burkay, fotoğraflı olarak servis edilen buluşmaya dair şu ifadeleri kullandı:

Uludağ Alan Başkan Vekili Sayın Yunus Başar’ı ağırladık. Ziyaret çerçevesinde Uludağ’ın turizm potansiyelini ve bölgedeki yatırımlarımızı konuştuk. Uludağ’ın marka değerini artıracak tüm çalışmalara BTSO olarak destek vereceğimizi ifade ettik. Nazik ziyaretleri için Yunus Bey’e teşekkür ediyor, yeni görevlerinin kentimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

***

UYEM Ağustos’ta Kapılarını Açıyor

BTSO, Uludağ Kirazlıyayla’da bulunan tarihi sanatoryum binasının restorasyonunu tamamladı.

Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (UYEM) bilinen proje Bursa Business School (BBS) olarak duyuruldu.

BBS’de ilk toplantı, geçenlerde ‘BTSO Sektörel Konseyler Strateji Arama Çalıştayı’ adıyla yapıldı.

Salı akşamı düzenlenen BTSO Temmuz ayı Meclis toplantısında Başkan Burkay, BBS’nin ağustosun üçüncü haftasında kapılarını açacağını söyledi.

***

Eker: Alan başkanlığına karşı çıkmak yanlış

BBS’deki çalıştaya katılan isimlerden turizmci Hasan Eker, Meclis toplantısında Uludağ konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

‘Yatırım olmadan turizm olmaz’ diyen Eker, “UYEM, Bursa ve turizm adına önemli bir yatırım oldu. Bu, Uludağ’a vizyon ve ivme katacak bir yatırım” dedi.

UYEM’in üst düzey gelir grubunu Uludağ’a çekeceğini savunan Eker, “Uludağ’da böyle bir tesis yapmak zor. Her şey para değil. Uludağ’ın inşaat için kısıtlı zaman diliminde böyle bir yatırım yapmak kolay değil” diyerek tebrik ve teşekkürlerini iletti.

Aynı zamanda TÜRSAB Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Hasan Eker, “Uludağ’ın 12 ay yaşamasını istiyoruz. Bu anlamda da bir Uludağ Alan Başkanlığı projesi oldu. Biz, Uludağ Alan Başkanlığı’nı turizmciler olarak istiyorduk. Yıllardır Uludağ için bakanlıklar arası çatışmalar olduğu konuşuluyordu. Bir dağcı kaybolduğunda bulunması çok zor oluyor ya da kaybolmaması için yapılması gerekenler var. Veya kayakçıların zarar görmemesi için bazı çalışmalar yapılması gerekiyor. Oranın çöpünün temizlenmesi, arıtma tesisinin yapılması gibi birçok iş var. Milli Parklar çok ağır bir yasası olan kurum ve dolayısıyla bu statüde olduğunda hiçbir şey yapılamıyor. Uludağ Alan Başkanlığı diye ilan edilen yer, otellerin ve pistlerin olduğu ağaçsız bölge. Yani tüm Uludağ, Alan Başkanlığı’na teslim edilmiş değil. Bizim turizmciler olarak da yıllardır istediğimiz bir konuydu. Çünkü orada bir kaya bile dokunulamıyor. Bir spor tesisi bile yapılamıyordu çünkü bakanlıklar arası çatışma vardı. Bu bizim kanayan yaramızdı” dedi ve ekledi:

Tarafsız birisi olarak söylüyorum, Uludağ Alan Başkanlığı’na karşı çıkmak, olmasın demek yanlıştır. Şayet yasada oranın imara açılmasıyla ilgili bir eksik varsa buna karşı çıkılıp ‘bu güçlendirilebilir’ denerek bir yasal düzenleme istenebilir.

Ayrıca Hasan Eker, Alan Başkanlığı’nın ilk hedefinin ‘Uludağ’a sıcak su getirmek’ olması gerektiğini savundu.

***

TEKNOSAB’da dediğimiz çıktı

Takip edenler hatırlayacaktır.

14 Temmuz’da ‘TEKNOSAB’da GES Bilmecesi’ başlıklı bir yazı yayınladım. (https://www.liderhaber.com.tr/teknosabda-ges-bilmecesi)

Olay gazetesinin eski yazarlarından Mustafa Özdal, sosyal medyadan bazı iddialar ortaya atmıştı.

TEKNOSAB’da GES için bir şirket kurulduğunu ve fabrikaların bu şirketle taahhüt yapmaya zorlandığını söyleyen Özdal, BB Solar adlı şirketin 12 ortaklı olduğunu ve TEKNOSAB iştiraki olmadığını iddia etmişti.

Mezkûr yazıda TEKNOSAB’ın fabrika sahipleriyle yaptığı anlaşma örneğine yer verirken söz konusu BB Solar şirketinin ortağı olarak geçen isimlerin OSB’nin müteşebbis heyeti olabileceğini söyledim.

Özdal’ın iddiaları, Salı günkü BTSO Meclis’inde Irmak Aslan tarafından gündeme getirildi. Önceki dönem Burkay’ın yönetiminde yer alan Aslan’ın iddialarına Burkay, yanıt verdi:

…Bu işi, Enerji Konsey Başkanımız (Erol Dağlıoğlu) ile birlikte yapıyoruz… Bu 12 arkadaşın kim olduğuna baktığınız zaman göreceksiniz bunlar, TEKNOSAB’ın müteşebbis heyeti. Ve TEKNOSAB’daki tüm yatırımcılar da net olarak biliyorlar ki bu şirketin ortağı olacaklar. Ve TEKNOSAB dışındaki enerji alanında yatırım yapmak isteyen kim varsa, her toplantıda söylüyorum, onlar da biliyor ki bu şirketin ortağı olabilecek.”

“Bu şirketin şu anki pozisyonda kar amacı yok. Şu anda şirket çatıda megavat başına 10 liraya mal ediyorsa 10,5 liraya oradaki yatırımcıya bu işi yapıyor. Yatırımcımız başka şirkete vermek isterse hiçbir sıkıntı yok, hepsini verebilir. Fakat şöyle bir durum var. Tüm yatırımcıların tek bir yerden bu yatırımı yapması neyi getirecek? En önemli şey paneller ve inverterler. Yatırım yapıldıktan 3-5 ay sonra yüzde 5-10 arası birinci ve ikinci kalite ayrışması oluyor. Biz, burada hepsini stokluyoruz ve tek bir elden servis ediyoruz. Daha ucuza mal ediyor ve işletme giderini daha aşağıya çekiyoruz. Bu bir iş modeli. Ve bu, çatıya güneş paneli koymak için kurulmuş bir model değil. Bu iş modelinin hedefi büyük…”

TEKNOSAB’da 800 megavat güneş yatırımı var. Bu, toplam tüketimin yüzde 30’unu karşılıyor. Kalan yüzde 70’i dışarıda üreteceğiz. Depolamalı lisans alacağız. Bizim derdimiz elektrik üretmek değil elektriği üreten teknolojiyi üretmek…”

Ben bir telefon uzaktayım’ diyen Başkan Burkay, projeler hakkında neler olduğunu herkesin öğrenebileceğini belirterek “Ulaşılabilir bir makam ve kurum varsa önyargıyı asla kabul etmem” dedi.

Burkay’ın “Buradan hiçbirimiz maaş almıyoruz… Burası bilginin zekâtının verildiği yerdir. Burada bu camianın, bu Meclis’in namusunu korumak en başta bizim görevimiz” sözleri Meclis’ten alkış aldı.

Biz, hızlı karar almak adına; 100 kişiyle şirket mi kurulur, 12 kişilik müteşebbis heyeti aldık, o varmış bu varmış hiç bakamadan. Hızlı karar alıp önemli olan yatırım teşvik belgesini hemen çıkartmak.”

Burkay’ın kürsü hitabını tamamlamasının ardından Irmak Aslan, söz alarak “Tarif ettiğiniz model, yasal olarak bir tekel” diyerek itiraz etti.

Burkay, şayet bilgi edinmek istenirse kendilerine ulaşılabileceğini, iddiaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını, şayet hukuken bir yanlış olduğu düşünülüyorsa dava edilebileceğini ya da Rekabet Kurumu’na şikâyete bulunulabileceğini söyledi.

Toplantı çıkışında Başkan Burkay’a önceki yazıda yer verdiğim belgede çatı kullanım hakkının bölge müdürlüğüne ait olmasına ilişkin madde, yatırımın kim tarafından yapılacağı ve yatırımcının istediği şirketi seçip seçemeyeceği konularında sorular yönelttim.

Burkay, söz konusu maddenin keyfiyeti önlemek amacıyla uygulandığını söyledi. GES kurulum maliyetinin yatırımcılar tarafından karşılanacağını ifade etti. GES kurulu için yatırımcının istediği şirketle anlaşmakta özgür olduğunu belirtti.

Saygılarımla…