Büyükşehir Belediyesi ile ilgili borç tartışması, kent gündemine oturdu.
Vatandaşın ‘muhalefet’ görevi yüklediği AK Parti Bursa’dan ilk ses, nihayet seçimden 38 gün sonra çıktı.
İl Başkanı Davut Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı M. Bozbey’i yaptığı atamalar ve iddiaları üzerinden eleştirirken ‘yeğen ataması’ hakkında Bozbey’in doğru söylemediğini belgeledi.
Önceki Başkan Alinur Aktaş da halefi Mustafa Bozbey’in iddialarını sert yanıt verdi: Tamamen yalan ve iftiralarla dolu iddialar panik halinin yansımasıdır.
Malumuz M. Bozbey, toplam borcu 25 milyar lira olarak açıklamış ve bu rakamın henüz yüzde 60’larda olan inceleme sürecinde belirlendiğini ve rakamın nereye ulaşacağını kestiremediklerini matruşka örneğiyle dile getirmişti.
Aktaş da Büyükşehir, BUSKİ ve iştiraklerle birlikte toplam borcun 20 milyar 224 milyon olduğunu savundu.
Büyükşehir’in 2024 tahmini bütçesinin 47 milyar liranın üzerinde olduğunu belirten Aktaş, borcun bütçeye oranının ‘batık belediye’ algısı oluşturmaya yetmeyeceğini ifade etti.
Seçim öncesinde kendisinin açıkladığı 7,1 milyar liralık borcun yalnızca Büyükşehir’in borçluluğunu gösterdiğini belirten Aktaş, “Büyükşehir’in borçları 2034’e kadar, BUSKİ’nin borçları 2048’e kadar. Ortalama 15 yıl aldık. Bu borçları 15 ay vadeye böldüğünüzde 1500 lira borç düşer” dedi.
“Büyükşehir’in 4 milyar liralık satışa hazır gayrimenkulü var. Büyükşehir ve BUSKİ’nin 2 milyar liralık alacağı var. 6 milyar lirayı 20 milyardan düşerseniz 14 milyara düşer” diyen Aktaş, Bozbey’e de bir çağrıda bulundu: 
2019 yılında Nilüfer belediye başkanlığını devrederken bütçen ne kadardı? Ne kadarlık borçla teslim ettin? Çık burada paylaş. Var mı yüreğin? Asla yok…
Burskoop ve Kart16 uygulamalarına yönelik Bozbey’in dile getirdiği iddialara yanıt veren Aktaş, şunları söyledi:
NİLVAK’ın gelirleriyle buranın gelirleri karıştırılmasın. Valiliğe mal beyanında bulunduğunu söylemiş, kaçamazsınız. Ben de İyi Parti’nin adayı da açıkladık. Senden de aynı hassasiyeti bekliyoruz. Çıkacak mert bir şekilde mal beyanını açıklayacaksın. Bunu kamuoyunun bilmeye hakkı var.
Aktaş, bir eleştiri de Büyükşehir Meclisi’nde Bozbey’e borçlanma yetkisi veren AK Parti grubuna yaptı: Ben olsam 1 milyar borçlanma yetkisini vermezdim. 
Aktaş’ın da Gürkan’ın da Bozbey’e cevaben yaptığı açıklamalar tüm ifadeleriyle kamuoyuna yansıdı. 
Daha fazla ‘kim ne dedi?’ diye aktarmaya gerek yok. 
Dünkü toplantı sonrası kimle görüşsem ‘kime inanacağız?’ diyor.
Doğruyu kim söylüyor, kimse tam anlamıyla mutmain olamıyor.
Madem öyle Bursa’nın kent aklına, dinamiklerine ve M. Bozbey’e önemli bir görev düşüyor. 
Bozbey, Büyükşehir’in kapılarını Bursa’ya açsın. 
Ve Bursa’nın hak ve menfaatlerini korumak üzere kurulacak tamamen bağımsız bir uzman heyet, gelip Büyükşehir’in röntgenini çeksin.
Konu mali olduğuna göre; Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) öncülük etsin uzman bir mali inceleme ekibi kurulsun, üniversitelerden de ‘akademik’ sıfatlı odalardan da bu heyete bir uzman temsilci yer alsın. 
Hatta heyette ‘uzman’ gazeteci de olsun ya da tüm inceleme süreci canlı yayınlansın. Gerçeği görelim…
Sonuçta ‘kim doğru söylüyor’ Bursalılar da emin olsun.
Çünkü bu noktada Bursa kamuoyu ne Aktaş’a ne de Bozbey’e tam anlamıyla inanabilir.
Doğrunun tarafındakilere saygıyla…