Sevgili meslektaşım ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki Başkanı Mevlüt Yeni, dün köşe yazısını paylaştı. Bazı STK temsilcilerine ‘Antalya’nın en önemli üç sorunu nedir?’ diye sormuş ve sonuçlarını paylaşmış.

Elbette herkesin malumu olduğu üzere son 10 yılın en önemli sorunu TRAFİK ve ULAŞIM olarak ortaya çıkmış. Şaşırdık mı? Asla şaşırmadım. Bilakis birkaç gün önce benim ele aldığım TRAFİK ULAŞIM yazısı tescillenmiş oldu.

Mevlüt Yeni’nin binevi anket niteliği taşıyan soruları ve ortaya çıkan cevapları içinde elbette kentin değişik sorunları da belirtilmiş. Zaten birçoğu da KANGREN olmuş SORUNLAR!

Antalya turizm şehri ve dünya kenti oldukça bu sorunlar çeşitlenerek devam edecek. Önemli olan bu sorunlar KANGRENLEŞMEDEN çözüm üretmek ve dertlere derman olmak.

Bunun için geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve AK Parti Antalya Teşkilatının daveti üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu şehre gelmişti. Bakanlar, ulaşımla ilgili bürokratlarla bir araya gelip sorunlar için çözüm yolları aradı.

Tabi bu bir toplantıdan öteye giderek özellikle kentin doğu ve batı aksını (yakasını) rahatlatmak için Merkez Bankası Kavşağı, Uncalı Kavşağı, Duraliler Kavşağı ve Çakırlar Kavşağı’na köprülü kavşak yapımı ele alındı. Projeler masaya yatırılıp bir hayli yol alındı.

Bunlar yapılırken asıl mesele o bölgedeki kamulaştırma nedeniyle yaşanan bazı sorunlar. Eğer bu sorunlar el birliği ile aşılırsa sanırım gelecek yıl kavşakların temeli atılmış olur.

Ne yapılırsa yapılsın Antalya büyüdükçe yapılan hiçbir hizmet ve çalışma yeterli olmayacaktır. Çünkü şehir nüfusu artıyor, kentleşme giderek önüne geçilemez bir şekilde büyüyor. Hal böyle olunca beraberinde başka sorunları da getiriyor.

Benim son dönemde yaptığım tespitlere Antalya’nın TRAFİK ve ULAŞIM sorununa bir de MOTOSİKLET ve ELEKTRİKLİ SKUTERLER eklendi. Ne kural tanıyorlar, ne de kanun! Sokağa çıkın, önünüze gelen ilk kişiye, “MOTOSİKLET” deyin bakalım. Alacağınız cevaplar çok ilginç olacaktır. Hele hele otomobil sürücülerine sorarsanız TRAFİĞİ KATLEDEN araç olarak tarif edilecektir.

Motosikletdenetimköşe

İşte bu serzeniş, şikâyet ve kazalar artınca Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi ekiplerince motosiklet kullanıcılarına denetimler artırıldı. Önceki akşam gece geç saatlere kadar denetimler yapıldı şehrin dört bir noktasında.

Uygulamalar sırasında yaya yolunu kullanan mı ararsın, parklarda fink atanlara mı rastlarsın? Ne arasan var. Kask yok, yelek yok zaten. Neymiş hava sıcakmış. Ama ecel sıcak soğuk aramıyor! Nihayetinde kurallara uymayanlar bedelini canları yanmadan ceplerini yakarak ödedi.

Yalnız benim bu noktada bir itirazım var. Motosikletler kontrol edilirken kaska bakıldı, yeleğe bakıldı. Peki bu şehirde karınca misali fink atan sözüm ona MOTOSİKLETLİ YEMEK KURYELERİ var. Aman Allah’ım TRAFİĞİ içinden çıkılmaz hale sokuyorlar.

Motosikletlerinin arkasına gecekondu misali birer tabla yaptırmışlar, üstüne bir kutu koyup yemek servisi yapıyorlar. Tablalar demir profil ve standartların çok ötesinde. Araçların arasında geçip çizmeleri ve hasar vermeleri ayrı bir sorun.

Motokurye-2

Bunlara sorsan, “EKMEK TEKNESİ” derler ve duygu sömürüsü yaparlar. Yahu, sen önce kurallara uy sonra saygı bekle. Asıl bunların da bir denetlenmesi ve ZAPTURAPT altına alınması lazım. Aksi takdirde Afrika ülkelerine döneceğiz. Her kavşakta 8-10 kurye.

Sadece bunlar mı? Ters yönden gelmeyi adet edinmiş ELEKTRİKLİ SKUTERLER ise inanın bu millet için bir sınav olmuş durumda. Önlem ise yok.

Velhasıl ANTALYA’NIN BİTMEK BİLMEYEN SORUNLARI öylesine çok ki. Say say bitmez.