Geçtiğimiz hafta Bursa önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Özellikle pandemi süreci ve sonrasında yenilenen ticari modellerden e-ticaret ve e-ihracat ile ilgili profesyonellerin bir araya geldiği etkinlikte edindiğimiz rakamlar gelecekte şekillenecek meslekler adına çok çarpıcıydı.

Aslında şuradan başlamak daha doğru.

Pandemi boyunca hepimizi internet sayesinde dünyaya bağlayan, zoom benzerleriyle iş toplantılarımızı planlayan, belki yüz yüze değil ama online olarak hayatımızı idame ettirmemizi sağlayan pek çok iş modeli hayata geçti.

Bunu görerek harekete geçen ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde E-Ticaret Meslek Komitesini hayata geçiren vizyoner isim elbette İbrahim Burkay ve çalışma arkadaşları oldu.

Pandemi döneminde BTSO üyelerini dünyanın her yerindeki ticari işletmelerle buluşturan, bu buluşmalar için gerekli altyapıyı hazırlayan ve destek veren, geleneksel yollarla ticaretin yapılamadığı dönemde üyelerine yeni ufuklar açan isimlerin başında geliyor Burkay.

Ve tabi seçimlerin sonrasında 70. Komite başkanı olarak seçilen eski ve yakın arkadaşım İlker Özgüven ve ekibi de hem e-ticaret ve e-ihracat konusundaki deneyimlerini,  hem de gençlere örnek pek çok proje ürettikleri  dış ticaret komisyonundaki bilgi birikimleri  birleştirerek, harika işlere imza atıyorlar

Belki pek çoğunuzun haberi yoktur diye yeniden yazayım. Bursa Ticaret Sanayi Odasında 70. Meslek Komitesi,  E-Ticaret Meslek Komitesi, Bursa’daki e-ticaret ekosisteminin gelişimini desteklemek için çalışmalar yürütmektedir.

Özgüven’in dediği gibi: “Komitemiz ve iş konseyimiz e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren paydaşlar arasında iş birliği ve bilgi paylaşımı sağlamayı, e-ticaretin gelişimi için öneriler sunmayı ve sektörün sorunlarına çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. Bursa’mızı bölgesel e-ticaret merkezi yapma vizyonuna bir adım daha yaklaşmak adına odamızın tüm bölümleriyle beraber, KOBİ OSB, Lojistik Merkezi ve Payitaht Çarşı gibi projeleri ile entegre olarak çalışmaktayız. Ama bence e-ticaretin büyülü dünyasında "özgür seçim" yani demokrasi yani fırsat eşitliği büyük firma küçük firma demeden herkese bir şans sunmasıdır. İnternet sayesinde e-ihracat kavramı, küresel pazarlamanın artık bir parçası olmuştur. Bursa’mız yüzyıllara dayanan ticaret ve üretim kültürüyle, ürün çeşitliliğiyle, yıllardır Türkiye’nin üretim ve ihracatta lokomotif şehri olarak başarılara imza atmış ve ciddi bir know-how altyapısı olan ve dünyada 195 ülkeye mal satabilen bir şehir olarak E-ticaret / E-ihracat alanında özellikle ev tekstili ürünleri, konfeksiyon, oto yedek parça ( OEM ) ve mobilya ürünlerinde avantaja sahiptir. Bu fırsatı ve şehrin iç dinamiklerini doğru kullanarak, E-Ticaret iş modelleriyle yeni başarı hikâyeleri yazacağına inancımız tamdır. Neden Bursa’dan E-ticaret devleri çıkmasın?’

Bu vizyon çerçevesinde, geçtiğimiz hafta, on iki firmasının yapay zeka destekli yenilikçi konsepti ile hayata geçirdiği E-Ticaret ve E-İhracat konferansı,  E-Ticaret ve E-İhracat dikeyindeki etkinlik serisinin dokuzuncu ayağı Bursa’da idi.

Sadece bir günde, 500’e yakın fiziksel, 400’e yakın online olmak üzere 800’ün üzerinde katılımla,  gerek fiziksel gerek çevrimiçi yapılan B2B eşleşme seansları ile dünyanın dört bir yanından katılımcılarla, 8.500’ün üzerinde katma değerli işbirliği odaklı görüşme yapıldı. 

Soruyorum?

Geleceğin E-ticaret devi neden ülkemizden, neden Bursa’mızdan çıkmasın?