Rusya’nın batıdan uzaklaşıp Asya’ya yönelmesinin tek sebebiUkrayna-Rusya savaşı gibi gözükse de tarihi gerçekler bu yorumu doğrulamıyor…
Vladimir Putin’in 80 yıl sonra “Alman tankları sınırımızı tehdit ediyor” sözleri 80 yıl öncesinde de batıdan kopuk ve batının gözünde hep öteki ve “doğulu” görülen Rusya tablosunu ortaya koyuyor.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, uzunca süren soğuk savaş dönemi ve günümüzde Kremlin, “müttefik” arayışını Doğu’da devam ettirmek zorunda kaldı, çünkü batının gözünde Rusya Hep öteki doğulu idi…
Rusya’yı bu noktaya getiren NATO’nun Rusya’ya müdahale şüphesi mi? yoksa Asya pasifik de yaşanan sıkışıklık ve Yeni dünya düzeni süreci mi?
2024’e geldiğimizde ne oldu da Rusya Kuzey Kore ile ekonomik ve savunma işbirliği protokolü imzalandı acaba?
NATO’nun 2030’a kadar uygulayacağı stratejik konsept programında doğu Avrupa’ya genişleme süreci, Rusya topraklarının NATO silahları ile çevrelenmesi Asya’da yeni bir süreç yaratmıştır.
Bu anlaşma içerisinde iki ülkeden birine saldırı olursa diğerine saldırılmış sayılır maddesi NATO’nun 5. Maddesi ile aynı anlamı taşıdığına göre bu protokol bir anlamda yeni bir güvenlik şemsiyesinin Asya’da kuruluyor olduğu anlamı taşımaz mı?
Hal böyleyse, Rusya’nın Çin,Hindistan,İran ve Kuzey Kore ile ekonomik ve savunma stratejik işbirliği programları belki de yakın gelecekte Asya’nın NATO’sunamı dönüşecek?
ABD-ÇİN ticaret savaşları ile ÇİN-TAYVAN meselesine Kuzey Kore’ninhipersonik füze denemeleri batıda rahatsızlık yaratırken, Uzayan Rusya Ukrayna savaşına NATO müdahalesi konuşulur hale gelmiştir.
Bu süreçte ABD ve AB’nin Ukrayna’nın yanında yer alması olası NATO müdahalesi ile Rusya’ya karşı yeni bir risk oluşturduğu için Rusya’nın Asya’da müttefik gördüğü ülkeler ile yakınlaşması aslında Asya pasifik meselesi bölge ülkelerini hareketlendirmiştir.
Bu mesele sadece askeri çatışma bölgeleri oluşturacak gibi gözükse de asıl mesele Yeni dünya düzeni çerçevesinde enerji koridorları ve ticaret yollarının oluşumu açısından çok kritik bir döneme girildiğini göstermektedir.
Çin ve Rus yatırımlarının Asya ve Afrika’da yoğunlaşması paralı asker konuşlanmaları ile Afrika’nın da diken üzerinde olması aslında bir hâkimiyet mücadelesinin varlığını gösteriyor.
Dünya’yı yeniden şekillendirmek ve Dünya devleti düzeni ile Ortadoğu ve Asya’da hâkimiyet kurmak isteyen batı çok bilinmeyenli bir denklem uygulamaktadır.
Türkiye bu çok bilinmeyenli denklemin neresinde?
Ortadoğu ve Asya’da gelişen olaylar Karadeniz, Avrasya ve Akdeniz üçgeninde yaşananlar Türkiye için önemli sürecin içerisinde olduğumuzu gösteriyor.
Çünkü Türkiye NATO’nun 70 yıllık üyesi Rusya’nın da dostu bir konumdadır!
Bu sebeple; Türkiye’nin tutumu çok daha önemli hale gelmiştir.
Türk ve Türkiye Yüzyılı hedefimizin içinde yer alan her alanda Tam bağımsızlık hedefi ile sınır güvenliğimiz önceliklidir.
Bu sebeple, Türkiye yüzyılı vizyonu çerçevesinde Türk milleti bir ve bütünlük içinde kenetlenerek ateş çemberine dönen dünyamızdaki bu süreçten güçlü kazanımlar ile çıkmalıdır.
Ulusal çıkarların ve barıştan yanı tavırların öne çıkarılması komşuluk ilişkilerimizin korunarak bölgemizdeki huzur ve istikrarın bozulmasına izin verilmemelidir.