Sevgili Okur,
Dünya nüfusu, kaynakların karşılayamayacağı bir boyuta gelince, insan sayısı önlemez bir şekilde artınca, malum insanoğlunun verdiği zararlar önlenemez bir şekilde çoğalınca, önce batı, sonra biraz daha ekonomisi iyi ülkeler yeni yaşam şartları oluşturmaya başladılar.
Tabi aslında amaç, verdiği zararı aza indirmek değil, insanın yaşamının devamlılığı hatta uzaması için yapılması gerekenler üzerine kuruluydu. İnsanın konforu için dünyayı korumak gerekiyorsa, öyle yapılmalıydı.
Yani 8 milyardan fazla insanın dünyaya verdiği zarar yetmiyormuş gibi hala insanın varlığı ve devamlılığı için kanunlar yapıyoruz.
Pes diyorum.
Acilen bu yanlış dur demeli ve önce insanın çoğalmaması çalışmaları yapılmalı kanımca.
Çünkü dünya, insan olmadığı zaman zaten düzelecektir.
Gelelim konumuza:
‘Sıfır atık’ nedir?
Neden önemlidir?
Ülkemizin bu konuda yaptığı çalışmalar Emine Erdoğan öncülüğünde, güzel bir harekete dönüşmüş durumda.
Dün de bu hareketin 6. yılı kutlandı.
Merak edenler için www.sifiratik.gov.tr sitesinde, sürecin tamamı, hedef ve amaçlar takip edilebilir.
“Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur. Böylece sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dâhil olmak üzere olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir.
‘Döngüsel ekonomi ise, ürünleri, bileşenleri ve malzemeleri mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutarak atık ve kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlayan ekonomik bir sistemdir. Bu, al-yap-at modeline dayanan geleneksel lineer ekonominin tersidir.
Döngüsel ekonomi üç ilkeye dayanmaktadır:
-Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür
-Uzun ömürlü tasarım
-Döngüyü kapat
Konu çok keyifli ve detaylı aslında.
İçine girdiğinizde, son derece verimli ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimseyip, yepyeni alışkanlıkları kazanabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı kapsamında 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilmesiyle küresel bir dönüşümün kapısını araladık. Kurumlarımızın gayreti ve her yaştan vatandaşımızın kararlılığı ile milyonlarca ton atık ekonomiye kazandırıldı’.
Çok önemli.
Çünkü atıkların ekonomiye geri kazandırılması, yepyeni bir ekonomi modeli.
Ve her yaştan vatandaşın verdiği destek elbette ki devamlılığı konusunda çok önemli.
Ayrıca Cumhurbaşkanımızın ilk imzacısı olduğu ‘Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’, ülkemizin bu konudaki yaklaşımını göstererek, bu dönüşüme hız katmaya devam ediyor.
Sevgili okur, kabul edelim ki her geçen gün daha da kirlenmesine varlığımızla sebep olduğumuz dünya için, yapabileceğimiz çok şey var.
Kirletmeyerek, ihtiyacımızdan fazlasını almayarak, paylaşarak, atmayarak, çöpümüzü bile geri dönüşümle ekonomiye kazandırarak pek çok uygulama yapabiliriz
Ancak öncelikli bunu bir yaşam tarzı olarak edinip, bir kültüre dönüştürmemiz şart.
Ancak çocuklarımız ve torunlarımız düşünüyorsak, önce tüketmeye son verip, kaynaklarla yetinmeye hızlıca başlarsak iyi olur.
Yoksa bırakın suyu, nefes alacak havamız, yürüyecek toprağımız bile olmayacak .