Yıldırım Belediyesi, dün yeni bir aile sağlığı merkezi açılışı gerçekleştirdi.

Oktay Yılmaz, başkanlığı boyunca 13 aile sağlığı merkezi açarak yönettiği kente önemli bir imza attı.

Açılışta konuşan Başkan Yılmaz, ‘Birlik ve beraberlik işin besmelesidir’ vurgusu yaparak Karaağaç Mahallesi’nde açılan merkezin yakın çevre halkına da hizmet edeceğini söyledi.

“2 doktor ve 2 aile sağlığı danışanın görev yapacağı tesiste yaklaşık 7 bin hemşerimize hizmet vereceğiz” diyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, sağlık merkezinin yanına 112 acil sağlık istasyonu kazandıracaklarını da müjdeledi.

Hizmete alınan iki katlı merkezde; muayene odaları, tıbbi müdahale odası, çocuk emzirme odası, aşı odası, gebe ve çocuk izlem odası, dinlenme odası ile ortak kullanım birimleri bulunuyor.

***

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, 2020 yılında beri il genelindeki ASM sayısını güncellemiyor. En son veride kentte toplam 210 ASM faaliyet gösteriyor bunun 44’ü Yıldırım’da bulunuyordu.

İl Halk Sağlığı Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Çetin,Karaağaç Medine Hasan Topal Aile Sağlığı Merkezi açılında ilçede ASM sayısının 55’e çıktığını açıkladı.

Çetin, Yıldırım’ın farkını ise şu ifadelerle ortaya koydu: 1 aile sağlığı merkezi ortalama Bursa’mızda 3 bin 256 nüfusa hizmet veriyor şu anda. Ancak bu rakam Yıldırım’da 3 bin. Ne kadar düşük birim nüfus ortalaması ile yürürseniz o kadar kaliteli hizmet üretirsiniz. Bakanlığımızın bundan 10 yıl önce bir hedefi vardı. 2028 hedefinde tüm aile sağlığı merkezlerindeki birim nüfusu ortalamalarının 3 bine düşürülmesiydi. Yıldırım Belediyemiz Bakanlığımızın 2028 hedefine ulaşmıştır.

Acaba 2020’de 34 ASM bulunan Nilüfer’de bugün kaç tane var? Ya da Mudanya ve Gemlik’te 2020’den bu yana ASM sayısı arttı mı? Malum o yıllarda Gemlik’te 9, Mudanya’da 5 ASM vardı…

Burada İl Sağlık Müdürlüğü’ne çağrı yapalım; şu ASM listelerini bir güncellesin de tabloyu görelim…

***

Sağlıkta piyasalaşmanın bir sonucu olduğunu düşündüğüm birtakım sorunlar yaşıyoruz. Özellikle de sağlığa erişim yani randevu bunun başında geliyor.

Oysa AK Parti, bu sorunu tüm kamu hastanelerini tek çatıda toplayıp çözmüştü.

Herkesi kamusal sağlıkta eşitlemiş ve erişimi kolaylaştırmıştı. Ama nedense son yıllarda bir randevu krizi türedi. Bir türlü çözülemedi.

Elbette geçmişte daha büyük zorluklar vardı. Ben çocukluğumdan hatırlıyorum devlet hastanesi ve SSK hastanesi vardı. Biz hep SSK’ya giderdik, sabahın erken saatlerinden akşama kadar sıra beklerdik… Bir gün anneme sormuştum ‘biz neden devlet hastanesine gidemiyoruz?’ diye ‘biz SSK’lıyız…’ demişti… Oysa biz devletçiydik… Rahmetli nineme bir ilaç almak için 3 gün kuyrukta beklediğimi bilirim.

Şimdi o günlerden çok ilerdeyiz ama sağlıkta krizi kaldıracak halde değiliz. Vatandaş, vergisini ödediği hizmete erişmek ve kaliteli bir şekilde hizmet almak istiyor. Son derece de haklı…

İşte ASM’ler, sağlığa erişim açısından son derece önemlidir. Özel hastanelerin işgal ettiği ilçelerin aksine her bir mahalleyi ASM’ye kavuşturma gayretinde olmak ne büyük bir iştir. Buradan düşünün…

ASM hekimleri ve çalışanları açısından da bu modern merkezler bulunmaz nimettir ki onlar da bu rahatlığı, vatandaşa özel ve kaliteli hizmet olarak yansıtmalıdır.

***

Yıldırım’ın sosyokültürel ve sosyoekonomik manzarası diğer merkez ilçelerle kıyaslandığında Oktay Yılmaz’ın idaresinde yapılan işlerin kıymeti daha anlaşılır olacaktır.

Kentine değer katan yöneticilere saygıyla…