Kıymetli okur, öncelikle son iki yazıdaki bağlam kopuklukları için affınıza sığınıyorum. Sahada mobilize olma kaynaklı sınırlı konsantrasyonla bazen metin akışında kırılmalar söz konusu olabiliyor.

Bugünkü yazıda da bir konu bütünlüğünden ziyade son birkaç günün özeti niteliğinde bir seçkiyi sizinle paylaşacağım.

-5 Ocak Cuma/İYİ Parti-

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bursa’daydı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Orhangazi Salonu’nda düzenlenen toplantıya katılan Sayın Akşener, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Bursa’daki adaylarını açıkladı.

Sayın Akşener, Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nu Büyükşehir adayı olarak duyururken “AK Parti'ye gıcık olan, CHP'ye gıcık olan herkes Selçuk Türkoğlu'na oy versin diyorum” ifadelerini kullandı.

Nilüfer, Yıldırım, İnegöl, Kestel ve Mudanya’da aday açıklanmaması dikkat çekti. Bu ilçelere aday mı bulunamadı yoksa bir pazarlığın konusu mu olacak soruları akıllarda kaldı.

Büyükşehir adayı Sayın Türkoğlu, her zamanki gibi mesajını etkili kılmak adına sergilediği teatral şovlarına bir yenisini ekledi.

Hepsinden öte program, İYİ Parti’deki kan kaybını görünür kıldı. Heyecanı ve coşkusu sınırlı organizasyonun hazırlıkları da etkisi de düşüktü.

Merinos AKKM’nin bin 600 kişilik Osmangazi Salonu yerine 800 kişilik Orhangazi Salonu’nun tercih edilmesinin nedeni katılımın düşüklüğünden anlaşıldı.

Bir zamanlar Bursa’da spor salonlarına sığmayan Akşener rüzgârı, bu kez etkinliği şenlendirmek için katılan davulcuyu bile mutlu etmedi. Etkinlikte yüzü en çok gülen Milletvekili Hasan Toktaş’tı… Neden acaba?

Aklıma yılbaşı akşamı Merinos AKKM’nin büyük salonunda Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Milli Gençlik Vakfı (MGV) tarafından düzenlenen ‘Mekke’nin Fethi ve Kudüs Gecesi’ programı geldi.

Bu iki dernek o akşam Merinos Parkı girişinden itibaren yolu bayrak ve flamalarıyla süslemiş, yola kırmızı halı sermiş, hol sonunda girişe yakın noktada bir kapı platformu kurmuştu. O gece bin 600 kişilik salon dolu, insanlar koridorlarda oturuyor ve fuayede öbek öbek koyu bir muhabbet kaynıyordu.

İki etkinliği kıyasladığımızda AGD ve MGV, o gece aday açıklasa İYİ Parti’den daha çok ses getirir herhalde denebilirdi. Ama yine denmemeli…

Netice itibarıyla Sayın Akşener ve İYİ Parti, 31 Mart 2024’ü kazanılacak seçim olarak değil belli ki 2028 yılındaki genel seçimlerin kapısını açacak bir anahtar olarak görüyor. Ve Türkiye’de bir dönemin nihayetine çalışıyor.

Sağ-sol birleştik kazanamadık, bu kez sağı ve özellikle de milliyetçi seçmeni bölerek kazanmanın yollarını arayalım stratejisi tutacak mı zaman gösterecek.

***

-BİLDEF-

Aynı gece Merinos AKKM’nin üst katındaki Yıldırım Beyazıt Salonu’nda Bursa İl Dernekleri Federasyonu’nun (BİLDEF) 10’uncu kuruluş yıl dönümü kutlandı. Ama ne kutlama…

Hakkını teslim edelim BİLDEF Başkanı Ramazan Alp, iyi bir organizasyona imza attı. Özellikle etkinlik öncesi bayrakları ve flamaları elleriyle astığına şahit oldum. Hatta kendisini ‘bayrak asan başkan iyidir’ diyerek tebrik ettim, ‘bizde böyle’ dedi.

İYİ Parti’nin aday tanıtımından daha coşkulu ve kalabalık bir programa imza atan BİLDEF, şayet bir platform kurup ‘bunlar da bizim adaylarımız deseydi’ yeriydi ama onların seçim anahtarı birlik ve beraberlikti.

Geceye dair yazılacak çok detay vardı ama Kurucu Başkan Mustafa Dursun’un programda aniden rahatsızlanması her şeyi unutturdu.

Ne üzücü ki Kıymetli Başkan Mustafa Dursun, tedavi altına alındığı hastanede yoğun bakımdan çıkamadı ve acı haberi geldi.

Bursa sivil toplumu önemli bir değerini kaybetti. Saygıdeğer Başkan Mustafa Dursun’a Yüce Allah’tan rahmet diliyor, ailesi ve sevenlerine sabırlar niyaz ediyorum.

***

-6 Ocak Cumartesi/İMO Bursa

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nde seçim yarışı start aldı. 10-11 Şubat’taki Genel Kurul’da yarışacak adayları belli oldu.

İMO Bursa’yı 28 yıl yöneten anca geçen seçimde yetkiyi Çağdaş Grup’a kaptıran Çalışma Grubu’nun adayı Serdar Atilla Erdem olarak açıklandı.

İMO Bursa’nın kurumsal kimliği ve hafızasında önemli bir yeri olan Çalışma Grubu’nun adayı Serdar Atilla Erdem, bir otelde düzenlenen geniş katılımlı toplantıyla kamuoyunun huzuruna çıktı.

Aday tanıtım organizasyonun büyüklüğü, ‘Çalışma Grubu, son seçimde aldığı sürpriz mağlubiyetten belli ki ders çıkarmış’ dedirtti. Çalışma Grubu için bu dönem seçimin anahtarı tecrübe ve dinamizm olarak görünüyor.

Trabzonlu Erdem’in kürsü performansı etkiliydi. Fakat metindeki bazı mükerrerler yorucuydu.

Sayın Erdem’in, Sayın Ülkü Mercan Küçükkayalar başkanlığındaki mevcut İMO Bursa yönetimine yönelik şu sözleri akıllarda yer etti:

Ne yazık ki son iki yıllık süreçte kendilerini çağdaş olarak adlandıran rakibimizin elinde olan oda yönetimimiz, Çalışma Grubu yönetimindeki lider İMO Bursa Şubesi yerine, itibarını kaybetmiş, pasif, hatta diğer meslek odalarının alt komisyonu gibi çalışarak İMO’nun kentimizdeki ve ülkemizdeki itibarını maalesef düşürmüştür.

Çalışma Grubu adayını gövde gösterisi niteliğinde bir etkinlikle duyururken Çağdaş Grup adına Sayın Ülkü Mercan Küçükkayalar bir dönem daha aday olduğunu mütevazi programla açıkladı.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) salonunda -8 Ocak Pazartesi günü- düzenlenen basın toplantısında Başkan Küçükkayalar, ‘Birlikte üretmeye, birlikte yönetmeye devam ediyoruz’ mottosuna vurgu yaparken “Meslek odası yapılanmasına, hayatın merkezine vicdan ve merhameti koyarak, mesleki ve toplumsal sorumluluklarımı yerine getirme çabasıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlık geleceğine katkı koymak adına  TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin 10-11 Şubat tarihlerinde yapılacak genel kurulunda Yönetim Kurulu Başkanlığına adayım” dedi.

Sayın Serdar Atilla Erdem’in itibar konusundaki eleştirisine Başkan Küçükkayalar, önce ‘Kendi yapamadıklarını ifade etmişler’ dedi ardından daha yumuşak bir cevaba yöneldi:

“Elbette ki eleştiriler olacaktır. Biz de geçen dönem birtakım eleştirilerle söylemlerimizi geliştirdik. Eleştirilerimiz karşılık bulduğu için meslektaşlarımın teveccühüyle yönetime geldik. Yine aynı hedefteyiz. Atışmaları anlayışımız gereği doğru bulmuyoruz.”

Çağdaş Grup içinse seçimin anahtarı henüz flu gibi. Başkan Küçükkayalar, önümüzdeki günlerde yönetime aday isimleri açıklayacak. Sanırım o zaman seçimin anahtarı daha belirginleşir.

İki yıl önce 5 bin civarındaki üyesi bulunan odaya bu süre zarfında bin 700 yeni üye katıldı. 7 bin civarındaki üyenin hepsi seçime elbette katılmayacaktır. Ama Çağdaş Grup, bu kez katılanları nasıl ikna edecek  

-BEDFE-

Cumartesi akşamına Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu (BEDFE) damga vurdu.

BEDFE, Merinos AKKM fuar alanında yaklaşık iki binden fazla kişinin katılımının sağlandığı ‘Birlik ve Beraberlik’ temalı dev bir organizasyona imza attı.

Bursa ve Erzurum protokol üyelerinin yer aldığı etkinlikte hemşerilerinin AK Parti Genel Başkanvekili Sayın Efkan Ala’ya gösterdiği ilgi ve sevgi öne çıktı.

Devlet adamı kimliği ve entelektüel birikimiyle Erzurumluların gönlünde ve zihninde saygın bir yeri bulunan Sayın Efkan Ala’nın “Erzurum, Bursa, Uludağ, Palandöken birlikteliği bu. Bu iki şehir bir araya geldi mi dünyayı düşmanlarına dar, dostlarına ise cennet eder. Bizim tarihimiz de bunun örnekleriyle doludur. Allah’ın izniyle bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz ve Türkiye’nin önü açılacak…” ifadeleri takdir topladı ve yoğun alkış aldı.

Sayın Ala, konuşmasında Millet İttifakı’na yönelik ‘dağıldılar’ değerlendirmesinde bulunurken “Dikkat ediniz, seçimden sonra başka partiler de var. Başka ittifaklar da seçimlere girdiler. Ama ondan sonra dağıldılar. Ve kendi içlerindeki sorunları çözmeye odaklandılar. Ama biz Türkiye’nin etrafındaki Irak ve Suriye’yi, Filistin’i, Azerbaycan’ı, Karabağ’ı ve Balkanlar’ı dikkate alarak Karabağ’daki zaferin gönüllerimize nasıl huzur verdiğini hatırlayarak yolumuza devam etmenin bu milletin bizlere yüklediği bir borç olduğunu bilerek ve bu şuurdan yolumuza devam ederek görüşmelerimizi yapıyoruz. Ufak tefek meselelere takılıp kalamayız. Kendi meselelerini çözemeyenlerin Türkiye’nin herhangi bir meselesine çözüm üretemeyeceğini biliyoruz. Bu şuurda yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Güçlü Türkiye vurgusu yapan Sayın Efkan Ala, Türkiye’nin gönül coğrafyasına yönelik sorumluluklarını hatırlatarak “Önümüzde bir yerel yönetim seçimi var. Türkiye yüzyılı anlayışıyla, Türkiye’nin yerelde de merkezde de dünyada daha güçlü ses olacak şekilde yoluna devam edebilmesinin bir fırsatı olarak görüyoruz. Hemşerilerimizin destekleriyle ülkemizi Türkiye Yüzyılı vizyonuyla buluşturacağız. Türkiye ilerlesin ki Gazze’deki, Azerbaycan’daki kardeşlerimize daha fazla yardım edebilelim. İlerlesin ki gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin sesi daha gür çıksın. Dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına girsin ki gönül coğrafyamızdaki ne olursa ona hakkıyla müdahale edelim” ifadelerini kullandı.

Gecede Sayın Efkan Ala’ya yönelik özel olarak hazırlanan video gösterim beğeni topladı. BEDFE’nin seçimi geride kaldı. Uzun yıllar Ömer Ömeroğlu başkanlığında ilerleyen BEDFE’de yönetimi devralan Bünyamin Savaş Albayrak ve ekibi zor bir organizasyonun altından başarıyla kalktı. Kendilerini tebrik ediyoruz… Yine de BEDFE’nin seçim anahtarı kucaklaşma demeliyiz…

Programın sürprizi Alinur Aktaş’ın adaylığı oldu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, BEDFE programı esnasında Başkan Aktaş’ı telefonla aradı ve ‘yola devam’ dedi. Sonrasına dünkü yazıda özetle değinmiştim.

7 Ocak Pazar/Haliç

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ocak Pazar Günü İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde 11 Büyükşehir ve 15 İl Belediyesi için adayları açıkladı.

O güne dair dünkü yazıda yoğunluktan değinemediğim bir noktayı paylaşıp bitiriyorum.

Salonu tıklım tıklım dolduran vatandaşın bazılarıyla sohbet imkânı buldum. Ortak ve yaygın görüş emeklilerin hali hal değil…

Buradan hareketle 31 Mart 2024 seçiminin anahtarı emekli maaşları bu böyle biline…

Bu satırlara kadar sabırla okuyan ve yorumlarını paylaşan kıymetli okuyucuya teşekkür ediyorum.

Saygıyla…